Webinars

Kijk op deze pagina de webinars van Nederland Rookvrij terug. Heb je een tip voor een gast of onderwerp voor een volgend webinar? Laat het ons weten via info@nederlandrookvrij.nl

Webinar #10 op 5 juni 2024

Waar staan we met het draagvlak van verschillende omgevingen en wat doet een rookvrije omgeving met een roker en ex-roker? Dewi Segaar van de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij licht het toe. Pieter Rijswijk en Diana Vredenborg van de NVWA vertellen welke rol zij hebben in de naleving van rookvrij en welke uitdagingen ze tegenkomen. Preventiemedewerker Toms Rijswijk van KWC Culemborg en bestuurslid Loek Stam van voetbalvereniging Always Forward vertellen over de aanpak op hun rookvrije terreinen én daarbuiten. Veronique Rap van GGD Utrecht en Monique Moerkens van Longfonds vertellen over de mooie samenwerking met het MBO Amersfoort, waar studenten in opleiding tot boa rokers op het rookvrije stationsplein in Amersfoort aanspreken.

Helaas kon promovendus Sophie Jooren van het Trimbos-Instituut niet als tafelgast deelnemen aan dit webinar vanwege een treinstoring.

Losse tafelgesprekken | webinar #10

Webinar #9 op 21 juni 2022


Welke maatregelen op het gebied van rookvrij zijn bewezen effectief in het buitenland? Bijzonder hoogleraar Martine Bouman en kinderarts Jasper Been lichten dit toe. Ze gaan in gesprek met Esmeralda Bernard van de VNG en Miranda Venekamp van VanWonen over hoe zij in de praktijk bezig zijn om omgevingen rookvrij te maken. Ook vertellen Adelien van Kooten van NOC*NSF en volleyballer Bas van de Goor over de campagne ‘De sport wordt rookvrij’, waarin bekende sporters – jong en oud – zich inzetten om de sport rookvrij te maken.

Losse tafelgesprekken | webinar #9

Webinar #8 op 7 maart 2022

Hoe kunt u als politicus, ambtenaar of burger invloed uitoefenen op het gebied van rookvrij in uw gemeente? Arts én burger Luc van Lonkhuijzen en Maria Henneman gaan in gesprek met Jaap van Kruijsdijk, beleidsmedewerker Rookvrije Generatie en verslavingspreventie bij gemeente Utrecht. Jaap vertelt over hun aanpak, waarmee zij onder andere al alle buitenzwembaden, musea en bushaltes rookvrij maakten. Ook gaan Luc en Maria in gesprek met Freek van Genugten, fractievoorzitter van het CDA in Den Bosch. Hij vertelt hoe zij vanuit de partij al jaren aandacht vragen voor rookvrij in de gemeente, zowel binnen de coalitie als in de gemeenteraad.

Losse tafelgesprekken | webinar #8

Webinar #7 op 20 januari 2022


Raadsleden Susan van Ommen en Patrick van Iperen kregen het voor elkaar dat in de Omgevingsvisie van de Gemeente Arnhem werd opgenomen dat een gezonde leefomgeving een rookvrije leefomgeving is. Wat was hun aanpak en welke tips kunnen zij meegeven? Ook vertellen Annegien Langedijk en Inge Goorts (beide werkzaam bij Pharos) en Iyad Abdullah (buurtwerker, jongerenwerker en sleutelpersoon) over hun aanpak rondom de specifieke problematiek bij migranten als het over stoppen met roken gaat.

Losse tafelgesprekken | webinar #7

Webinar #6 op 26 november 2021Hoe pak je peukenoverlast aan? Bernadette Hakken alias het Peukenmeisje viste al bijna 300.000 sigarettenpeuken en -filters van straat en licht haar aanpak toe. Anton van Balkom – aanjager rookvrije ggz bij de Nederlandse ggz – deelt zijn ervaringen om te werken aan een rookvrij beleid binnen de (verslavings)zorg. Ten slotte lichten Wytske Kelling en Kiek Verburg hun aanpak toe om de omgeving rondom scholen rookvrij te maken.

Losse tafelgesprekken | webinar #6

Webinar #5 op 29 juni 2021Wat is het belang van regionale samenwerking en hoe vlieg je dit goed aan? Verschillende partijen uit de regio Groningen vertellen over hun aanpak. Michael Rutgers en Dewi Segaar van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij lichten hun focus toe voor de komende jaren en hoe zij hierin samenwerken met de partners uit het netwerk. Ten slotte gaan we in gesprek over stoppen met roken met huisarts Danka Stuijver en medewerker van de Stoplijn en het Trimbos-instituut Milly Neuman.

Losse tafelgesprekken | webinar #5

Webinar #4 op 10 maart 2021

In het kader van de Tweede Kamerverkiezingen gaan we in deze editie het gesprek aan met de vertegenwoordigers van politieke jongerenorganisaties: Jonge Democraten, JOVD, CDJA, DWARS (GroenLinkse Jongeren) en PerspectieF (ChristenUnie-jongeren). Centraal staat hun visie op tabaksontmoediging en de rol van de overheid daarin. Welke stappen zijn volgens hen nog nodig om een Rookvrije Generatie te realiseren?

Losse gesprekken per stelling | webinar #4

Webinar #3 op 14 januari 2021

Met als gast: Jelle Buijtendijk & Marijn van Ballegooijen vertellen ons wat er nodig is om in de regio succesvol samen te werken aan een rookvrij beleid. Hoe maken we de zorg rookvrij? We gaan erover in gesprek met Robert van de Graaf. Op welke wijze geeft Menzis vorm aan hun maatschappelijke verantwoordelijkheid voor gezondheid en hoe draagt dit bij aan een rookvrije toekomst? En tot slot, wat hebben jongeren nodig aan interventies om te stoppen met roken?

Losse tafelgesprekken | webinar #3

Webinar #2 op 5 November 2020

Met als gast: Esther Croes praat ons bij over Covid-19 i.r.t. roken, Wanda de Kanter over de vermindering van verkooppunten. We praten met campagnemanager Debbie Prijs over het succes van Stoptober en Marieke Helmus deelt haar ervaring en kennis als verslavingsarts over een stoppen-met-rokenaanpak voor kwetsbare groepen.

Losse tafelgesprekken per onderwerp | webinar #2

Webinar #1 op 21 September 2020

Met als gast: Anneke de Vries (lid RvB van NS) over de rookvrije stations per 1-10, Esther Croes over rookvrije zorginstellingen. Heike Garritsen praat ons bij over haar onderzoek bij het AMC en Yvonne Dudock deelt haar ervaringen als bestuurder van een tennisvereniging. Tot slot sluit Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) digitaal aan om te praten over zijn missie op weg naar een Rookvrije Generatie.

Losse tafelgesprekken per onderwerp | webinar #2