Categorieën
Netwerk nieuws

Denk mee in de coalitie Jongvolwassenen en Roken

Hoe kunnen we jongvolwassenen faciliteren bij het stoppen met roken? Hoe bereiken we jongvolwassenen? Welke (nieuwe) invalshoeken kunnen we inzetten die interessant zijn voor jongvolwassenen? Hoe agenderen we dit probleem bij het ministerie van VWS of andere subsidieverstrekkers? Het Trimbos-instituut roept partners op om mee te denken over hoe we de groep jongvolwassen rokers zo klein mogelijk kunnen maken. Zo vormen we samen de coalitie ‘Jongvolwassenen en Roken’. De coalitie gaat zich bezighouden met deze en andere vragen rondom jongvolwassenen die roken.

Waarom deze coalitie?

Het aantal rokers daalt gestaag. Toch rookt nog ongeveer een kwart van de mensen tussen de 18 en 25 jaar. Van de jongvolwassen rokers wil ongeveer 60% stoppen, nu of in de toekomst. 40% wil dat niet, of weet niet of ze willen stoppen met roken. Jongvolwassen rokers maken daarnaast nauwelijks gebruik van (bewezen effectieve) hulp, zoals begeleiding en/of nicotinepleisters, als ze een stoppoging ondernemen. Ook blijken jongvolwassenen moeilijk te bereiken met stoppen-met-roken campagnes of informatie. Tegelijkertijd weten we dat de tabaksindustrie zich met haar marketingactiviteiten en ontwikkeling van nieuwe producten juist op deze leeftijdsgroep richt. De strijd om het roken wordt dus vooral onder de jongvolwassenen uitgevochten. 

Al deze factoren dragen ertoe bij dat een relatief groot deel van de jongvolwassenen rookt en blijft roken in volwassenheid. Dit kan de doelstellingen voor de Rookvrije Generatie uit het Nationaal Preventieakkoord belemmeren én kosten voor de zorg en belasting op het milieu hoog houden. Het meest schrijnende is dat deze problemen levens kosten: een deel van deze groep overlijdt uiteindelijk aan de gevolgen van roken.

Doel

Vanuit het Trimbos-instituut roepen wij daarom partners op om mee te denken hoe we de groep jongvolwassen rokers zo klein mogelijk kunnen maken. Samen willen we nadenken over hoe we deze groep kunnen bereiken, bijvoorbeeld door argumenten aan te dragen over milieu, de relatie tussen stress (prestatiedruk) en roken en de strategieën van de tabaksindustrie. De ideeën vertalen we gezamenlijk naar een praktisch plan, die iedere coalitiepartner zichzelf kan toe-eigenen en uitvoeren. 

Contact

Wilt u meer informatie of zich aanmelden bij de coalitie ‘Jongvolwassenen en Roken’? Mail dan naar Claire de Nerée cneree@trimbos.nl

Meer weten over jongvolwassenen en roken? Lees dan onze blog.