Categorieën
Netwerk nieuws

Geen rookruimtes meer in overheids- en openbare gebouwen

Per 1 juli 2021 dienen de rookruimtes in overheids- en openbare gebouwen gesloten te zijn. Dat betekent dat ziekenhuizen, musea, sportkantines, bibliotheken, maar ook zorginstellingen, gemeentehuizen, de Tweede Kamer en ministeries vanaf die datum geen inpandige rookruimtes meer mogen hebben.

Veilige werkplek

Het doel van deze maatregel is dat mensen in publieke gebouwen een veilige werkplek hebben. Ook omstanders en schoonmakers van rookruimtes lopen het gevaar om schadelijke stoffen binnen te krijgen. Hiermee wordt voorkomen dat jongeren beginnen met roken, worden omstanders beschermd tegen meeroken en rokers die willen stoppen ondersteund. Het sluiten van rookruimtes is daarbij een belangrijke maatregel, omdat deze ruimtes het roken normaliseren en faciliteren. Het bedrijfsleven volgt op 1 januari 2022 met het sluiten van rookruimtes.

Bekijk ook de factsheet over het sluiten van rookruimtes in openbare gebouwen.

Nationaal preventieakkoord

Het rookvrij maken van gebouwen en ruimtes waar Nederlanders komen of werken is één van de pijlers uit het Nationaal Preventieakkoord, dat staatssecretaris Blokhuis (VWS) in 2018 met meer dan 70 partijen sloot. In het Nationaal Preventieakkoord streeft het kabinet samen met maatschappelijke partners naar een Rookvrije Generatie in 2040. Dat betekent dat 0% van de jongeren en zwangere vrouwen dan nog rookt en dat het aantal rokende volwassenen daalt van de huidige 20,2% (2020) naar 5%. In het Staatsblad staat de wijziging van het Tabaks- en rookwarenbesluit toegelicht.

Roken wordt moeilijker

In het kader van het Nationaal Preventieakkoord zijn de afgelopen tijd diverse ontmoedigingsmaatregelen. genomen die het minder aantrekkelijk maken om te roken. In april 2020 is de prijs van tabaksproducten met een euro verhoogd. Sinds 1 juli 2020 zijn in alle supermarkten rookwaren uit het zicht geplaatst en is het rookverbod uitgebreid met de e-sigaret. Alle onderwijsterreinen zijn inmiddels rookvrij. Sinds 1 oktober worden sigaretten en shag verkocht in neutrale verpakkingen. En in januari van dit jaar zijn ook alle tabakswaren uit het zicht geplaatst in zaken als tankstations, tabak- en gemakszaken, drogisterijen, avondwinkels en horeca.

Makkelijker om te stoppen

Naast de ontmoedigingsmaatregelen tegen het roken, wordt het stoppen met roken makkelijker gemaakt. Zo wordt sinds januari 2020 de hulp om te stoppen met roken vergoed door de verplichte basisverzekering tegen ziektekosten. In oktober vorig jaar is daarnaast door het ministerie samen met haar partners voor het eerst in tien jaar weer een grote stoppen-met-roken-campagne onder de naam PUUR Rookvrij gestart. Met die campagne wordt rokers die willen stoppen op allerlei manieren hulp geboden.