Op donderdag 5 oktober 2023 was de eerste netwerkbijeenkomst van Nederland Rookvrij. Tijdens inspirerende en interactieve sessies deelden professionals kennis en ervaringen voor een rookvrije samenleving. Benieuwd naar hun tips en inzichten? Je leest ze hieronder.
Jongeren en roken
Claire de Neree en Kariene Bolt van het Trimbos-Instituut presenteerden de resultaten van de Jongerenmonitor Tabaks- en nicotineproducten. Een opvallende bevinding is dat van de jongeren die maandelijks e-sigaretten roken, bijna 70% óók tabakssigaretten roken.
Samen met de deelnemers gingen ze in gesprek over de belangrijkste do’s en dont’s als je jongeren wilt bereiken op het thema tabaksontmoediging, namelijk:
- Maak gebruik van TikTok en Instagram
- Wees snel en houd je niet aan kantooruren
- Heb aandacht voor de rol van stress
- Betrek de jongeren bij je aanpak
- Betuttel niet
Iedereen Rookvrij
De ambitie van Pharos en GGD GHOR Nederland is om stoppen-met-rokenzorg persoonsgericht en inclusief te maken. Vaak worden de mensen om wie het gaat niet betrokken bij de aanpak. Hoe zorg je ervoor dat je dit wel doet? Marieke Helmus van Pharos deelde samen met sleutelpersonen Mitra Gilak, Jhadir Mohamed Said en wijkregisseur Lida Samson hun ervaringen en gingen hierover in gesprek.
Welke ingrediënten zijn essentieel voor stoppen-met-rokenzorg in de wijk?
- Achterhaal bij je doelgroep wat er bij hen leeft en speelt
- Maak de kennis over tabaksverslaving begrijpelijk en toegankelijk
- Zorg voor co-creatie in en met de wijk
- Zorg voor een brede blik op roken (multiproblematiek)
- Zorg voor integrale samenwerking tussen betrokken partners
De essentie is dat je – naast je rugzak met kennis – vooral je hart nodig hebt om de verbinding met de doelgroep te maken en zo samen te kijken wat wel en niet voor hen werkt.
Rookvrije Generatie Limburg-Noord
Regio-coördinator Teddie Gorissen van de Rookvrije Generatie Limburg-Noord ging samen met deelnemers in gesprek over een regionale aanpak op weg naar een Rookvrije Generatie. Wat zijn de belangrijkste tips?
- Zoek samenwerkingen op en start werkgroepen, bijvoorbeeld:
- Werkgroep Omgeving: gericht op het rookvrij maken van (kind)omgevingen. Denk aan speeltuinen, rookvrije terrassen en rookvrije evenementen, etc.
- Werkgroep Zorg: denk aan het oprichten van SMR-poli’s in zorginstellingen, het bieden van hulp als collega’s willen stoppen met roken en uitdagingen bespreken binnen de zorg (bijvoorbeeld: hoe raak je de mensen die thuis komen bij patiënten?).
- Werkgroep Rookvrije start: een juiste doorverwijzing van (wens)ouders, zodat zij kunnen stoppen met roken onder begeleiding.
- Deel om te groeien.
- Zo deed Limburg-Noord afgelopen jaar een onderzoek op het rookvrije terrein van VieCuri en delen ze de kennis die ze opdeden graag met andere partners.
- Kijk waar je per gemeente kan groeien.
- De ene gemeente is groter dan de andere. En waar de ene gemeente al alle sport- en speelplekken rookvrij heeft, heeft de andere gemeente er nog slechts een deel. Maak gebruik van de uitvoeringskracht en beleidskracht per gemeente.
- Zoek de verbinding op.
- Kijk of je vanuit rookvrij kunt aansluiten bij andere initiatieven. Zo gaat Limburg-Noord kijken of ze een keer bij NIX18 kunnen aansluiten.
Tabak en milieu
Karl Beerenfenger van Recycling Network Benelux en Plastic Peuken Collectief en Tim de Rooij van Universiteit Wageningen gaven een sessie over de impact van tabak op het milieu. In een gesprek met de deelnemers kwam naar voren hoe groot en schadelijk deze impact is. Denk hierbij niet alleen aan ontbossing, verwoestijning, droogte en overstromingen, maar ook aan gezondheidsverlies, arbeidsverlies en de kosten door de toename van allergieën en infecties door roken.
Welke stappen kunnen we als netwerk gezamenlijk nemen op het gebied van tabak en milieu?
- Roep de politiek op een verbod op sigarettenfilters in te voeren, omdat de impact van deze filters op het milieu enorm is.
- Werk als rookvrije beweging samen met de milieubeweging om kennis en ervaringen te delen en zo elkaar te versterken.
Meer weten?
Op zoek naar meer informatie? Hieronder vind je de presentaties: