Categorieën
Netwerk nieuws Nieuws

Oproep aan zorgverleners: bespreek roken en geef een stoppen-met-rokenadvies aan mensen die roken

Roken en stoppen met roken is een onderbelicht thema in de spreekkamer. Opvallend, want een stoppen-met-rokenadvies van een zorgverlener is bewezen effectief. RookStopZorg, een initiatief van het Trimbos-instituut, wil met een campagne over het stoppen-met-rokenadvies aandacht hiervoor vragen. Doel van de campagne is dat zorgverleners het meer dan logisch vinden om rookgedrag bespreekbaar te maken en te verwijzen naar goede stoppen-met-rokenzorg.

Doodzonde

In Nederland roken nog meer dan 2,5 miljoen mensen: het grootste deel van hen wil stoppen met roken, maar slechts 33% van hen onderneemt jaarlijks een serieuze stoppoging. En van deze groep doet slechts 8% dat op de meest effectieve wijze. Dat is letterlijk doodzonde, want elk jaar overlijden er bijna 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. Het goede nieuws: de kans om succesvol te stoppen met roken wordt met zo’n 50% vergroot als een zorgmedewerker een stoppen-met-rokenadvies geeft.

Campagne

De huidige campagne van RookStopZorg start vandaag en richt zich op alle zorgverleners van Nederland met de oproep: ‘bespreek roken en verwijs naar goede stoppen-met-rokenzorg. Moeilijk hoeft dat niet te zijn: het Very Brief Advice is een bewezen effectieve en korte stopadviesmethode. Met een ludieke, korte film vraagt de campagne aandacht voor het stoppen-met-rokenadvies in de dagelijkse praktijk van de zorgverlener. De campagne wordt onder de aandacht gebracht via social media, websites van ziekenhuizen en vakverenigingen en vaktijdschriften.

Over het Trimbos-instituut

Het Trimbos-instituut is een onafhankelijk, wetenschappelijk kennisinstituut voor mentale gezondheidszorg en het gebruik van alcohol, tabak en drugs. Het project RookStopZorg is een initiatief n.a.v. het Nationaal Preventieakkoord dat tot stand kwam via het Ministerie van VWS. Het Nationaal Preventieakkoord heeft onder andere als doel dat in 2040 minder dan 5% van de inwoners van Nederland van 18 jaar en ouder rookt, en 0% van de jongeren en zwangere vrouwen.

Kijk voor meer informatie op www.rookstopzorg.nl.

De huidige campagne komt tot stand in samenwerking met de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV), de Nederlandse Vereniging van Artsen Longziekten en Tuberculose (NVALT) en de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC).