Categorieën
Netwerk nieuws Nieuws

Zorg voor een rookvrije start: laat mijn dromen niet in rook opgaan

Tabaksrook heeft zeer schadelijke effecten op (ongeboren) baby’s en opgroeiende kinderen. In Nederland roken helaas nog steeds meer dan één miljoen ouders van thuiswonende kinderen. Ook is het aantal vrouwen dat rookt tijdens de zwangerschap is de afgelopen jaren niet afgenomen. Hun (ongeboren) kinderen lopen risico op gezondheidsschade door tabaksrook en dreigen daardoor hun dromen in rook te zien opgaan.

De Taskforce Rookvrije Start lanceert daarom de nieuwe campagne “Zorg voor een rookvrije start”. Zorgverleners die betrokken zijn bij de zwangerschap en opgroeiende kinderen worden hiermee opgeroepen om in actie te komen. Zorgverleners kunnen namelijk het verschil maken voor een rookvrije start voor ieder kind. Maar hoe?

Behandeling van verslaving

Roken wordt vaak nog als een ongezonde leefstijlkeuze gezien, in plaats van een verslavingsziekte. Veel zorgverleners koppelen het niet kunnen stoppen met roken van (aanstaande) ouders aan een gebrek aan motivatie. Veel ouders willen wel stoppen, maar krijgen niet de juiste ondersteuning. Het is aan zorgverleners om naast deze (aanstaande) ouders te gaan staan en hen te verwijzen naar erkende stoppen-met-rokenbegeleiding.

Hulpmiddelen voor een rookvrije start

Rookvrije Start helpt daarbij. Op www.rookvrijestart.nl staan hulpmiddelen waarmee je leert een motiverend gesprek te voeren en laagdrempelig te verwijzen, zoals een gesprekskaart met voorbeeldzinnen en gratis scholing. Ook kun je hier (aanstaande) ouders eenvoudig verwijzen naar de telefonische coaches van Rookvrije Ouders (vergoed vanuit de basisverzekering).