Categorieën
Netwerk nieuws Onderzoek

Hoe rookvrije omgevingen rokers kunnen helpen

Steeds meer plekken worden rookvrij. Mooi, want hierdoor kunnen kinderen steeds beter rookvrij opgroeien. Maar wist je dat rookvrije plekken ook (ex-)rokers kunnen helpen? In deze blog lees je hoe dat zit.

Rookvrije omgevingen

Kan een rookvrije buitenomgeving reden zijn om te stoppen met roken? Of helpen om gestopt te blijven? Welke rol speelt gedrag hierbij? Dit is onderzocht door Kantar Public in opdracht van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij – een samenwerking tussen de Hartstichting, KWF en Longfonds. De belangrijkste conclusie? Rokers en ex-rokers zeggen dat rookvrije omgevingen een positief effect hebben op hun rookgedrag. Met andere woorden: rookvrije omgevingen helpen hen om minder of helemaal niet te roken!

Minder roken

Bijna een kwart van de rokers (23%) zegt dat rookvrije omgevingen helpen om dagelijks minder te roken. Bij rokers die aankomend jaar willen stoppen, is dit zelfs nog meer (37%). Rokers geven aan dat rookvrije omgevingen hen kunnen aanmoedigen om te stoppen met roken: dit geldt voor 18% van alle rokers en voor 35% van de rokers die willen stoppen. Rookvrije buitenomgevingen helpen daarnaast ook ex-rokers: een derde geeft aan dat een rookvrije omgeving hen helpt om gestopt te blijven.

Bewust

Rokers laten weten dat de volgende omgevingen hen zouden helpen minder te roken:

  • rookvrije terrassen (27%)
  • rookvrije buitenterreinen van zorglocaties (25%)
  • rookvrije bossen en parken (24%)
  • rookvrij buitenterrein van het werk (21%)

Hoe helpt een rookvrije omgeving dan bij het minder of niet roken? Vier op de tien rokers geven aan dat een rookvrije omgeving ze meer bewust maakt van hun rookgedrag. Ruim twee derde van de rokers vindt roken in een rookvrije omgeving bijvoorbeeld asociaal. Onder ex-rokers is dit bijna driekwart.

Steun

Twee derde van alle rokers vindt het goed dat er rookvrije omgevingen zijn, want op een rookvrij terrein roken anderen niet mee. Het goede voorbeeld aan kinderen geven is een andere veel genoemde reden. De helft van de rokers (49%) geeft aan dat ze eraan wennen dat steeds meer omgevingen rookvrij worden.

Elkaar aanspreken

Wat als er toch iemand rookt op een rookvrij terrein? Een ruime meerderheid van de rokers (64%) vindt het oké als iemand ze aanspreekt op hun rookgedrag op een rookvrije locatie. Dit kan het beste met een directe boodschap, waarin je aangeeft dat het om een rookvrije locatie gaat. Bijvoorbeeld: “Hallo, zou je hier alsjeblieft niet willen roken? Het is een rookvrije plek” of “Hallo, sorry dat ik stoor, maar weet je dat dit terrein/deze plek rookvrij is? Zou je daarom je sigaret willen doven of ergens anders willen staan?”

Win-win

Een rookvrije omgeving blijkt dus niet alleen positief te zijn voor kinderen en niet-rokers, maar ook voor rokers en ex-rokers. Zij zijn zich op een rookvrije plek meer bewust van hun rookgedrag en dit helpt om minder of helemaal niet te roken. Win-win dus!

Wil je meer weten over de resultaten van dit onderzoek? Bekijk dan het rapport.