Categorieën
Netwerk nieuws Nieuws

World Vapers’ Alliance maakt illegale reclame voor e-sigaretten

Rookpreventie Jeugd attendeerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op illegale reclame voor e-sigaretten door de World Vapers’ Alliance (WVA). Deze ‘burgerbeweging’ van e-sigaretgebruikers voert in Nederland campagne om het aanstaande verbod op smaakjes ongedaan te maken.

Campagne voor e-sigaretten

Met lichtprojecties op gebouwen en straten in Amsterdam voerde de WVA campagne tegen het aanstaande smaakjesverbod voor e-sigaretten. Onder het motto ‘Flavours matter’ maakten ze illegale reclame voor het gebruik van e-sigaretten, met de teksten ‘Vaping isn’t so bad’, ‘I’m never quitting smoking’, ‘I’m never smoking again’ en ‘Smaakjes helpen het stoppen met roken’. Ze roepen het publiek op te protesteren tegen het verbod via een internetconsultatie over de regeling die het smaakjesverbod mogelijk maakt. De WVA doet zich voor als een burgerbeweging van e-sigaretgebruikers, maar vorig jaar bleek uit onderzoek van The Investigative Desk voor NRC en Le Monde dat de lobbygroep financiering krijgt vanuit de tabaksindustrie.

Vapes zijn gericht op kinderen

De WVA probeert op alle fronten de politiek te beïnvloeden, bijvoorbeeld door e-sigaretten als ‘minder schadelijk’ alternatief voor traditionele sigaretten aan te prijzen. In de praktijk blijkt dat de tabaksindustrie e-sigaretten gebruikt om kinderen en jonge mensen verslaafd te krijgen aan nicotine. Vooral de populaire wegwerp-vapes in opvallende kleuren en met zoete smaakjes zijn gericht op de jeugd. “Aan alles zie je dat die wegwerp-e-sigaretten niet zijn bedoeld voor rokers van middelbare leeftijd die willen stoppen met roken”, zegt longarts Wanda de Kanter, de voorzitter van Rookpreventie Jeugd. “Bovendien wordt steeds meer duidelijk over de schadelijkheid van e-sigaretten. Langdurig gebruik van e-sigaretten kan leiden tot schade aan de kleine luchtwegen waardoor de longen minder zuurstof kunnen opnemen. Verder kan fijnstof in de rook of damp van vapes kanker veroorzaken.”

Kinderen beschermen

Het is belangrijk dat we nu de jongste generaties beschermen tegen een nieuwe epidemie van nicotineverslaving. Dat betekent dat:

  • Er nu accijns moet komen op e-sigaretten;
  • De beschikbaarheid van vapes drastisch aan banden moet worden gelegd.

Door een vergunningstelstel voor de verkoop van tabaks- en rookwaren, kan de controle op de leeftijdsgrens beter worden gehandhaafd en voorkomen worden dat er meer tabakswinkels in de buurt van scholen worden gevestigd.

Zembla over de lobby voor de e-sigaret

Het BNNVARA-programma Zembla gaat op 20 oktober 2022 in een uitzending dieper in op de lobby waarmee de tabaksindustrie probeert het beleid te ondermijnen dat is bedoeld om jonge mensen te beschermen tegen de schade van e-sigaretten.

Bron: Tabaknee.nl